TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE Truskawki są drinkiem z drogich owoców Polaków.
TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE
Nie właśnie cudownie smakują, ale oraz są nieoceniony wpływ na własne zdrowie. Niektóre z korzyści które wykonywa jedzenie truskawek:
odkwaszają organizm,
minimalizują zagrożenie chorób serca,
są działanie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.
Niestety efekty te potrafią stanowić również szkodliwe.
Substancje zdrowe i kaloryczność truskawek
Truskawki to tradycyjne źródło witaminy C (silniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek wydobywa się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy oraz witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A oraz E oraz szereg składników mineralnych, w współczesnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie działają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za sprawne funkcjonowanie systemu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i zmienia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają duży czerwony kolor).
Truskawki wtedy w 90% woda, wśród której produkty mają dużo błonnika, cukrów i białka. Mają bardzo mało kalorii – 100 g porcja to ok. 30–35 kcal.
Właściwości lecznicze truskawek
Regulują poziom cukru we natur
Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natur. Zaleta ta wychodzi z ochronnego działania owoców na układ krążenia. Truskawki aktywizują białka, chroniące nie ale przed chorobami układu krążenia, ale także zmianami poziomu cukru we naturze.
2. Zabezpieczają przed rakiem
Owoce zawierają kwas elagowy, który tworzy działanie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a ponadto powoduje obumieranie już powstałych.
3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału
Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na wyrównanym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa dodatkowo na postęp liczby antyoksydantów we natur, tym samym wzmacnia układ immunologiczny. Czynniki te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału a różnych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed wadami serca.
4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii
Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie działają na istnienie i praktykę nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości oczyszczające i bakteriobójcze co daje, że oczyszczają nasz układ z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i reguluje procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i przyspieszając przemianę materii.
5. Liście truskawek odkażają rany
Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.
6. Pielęgnują swoją skórę
Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno zaczynany stanowi w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale i trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.
7. Wybielają zęby
Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają osadzaniu się kamienia nazębnego.
8. Wpływają pozytywnie na przyswajanie żelaza
Zawartość żelaza (100 g wynosi ok. 0,7 mg ), i ważnej porcji witaminy C, ułatwia rozumienie tego tematu. Dlatego oddaje się wegetarianom także osobom, jedzącym mało mięsa zaraz po spożyciu dużych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z artykułów roślinnych wynosi tylko kilka procent).
9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV
Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których powodować może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że że wówczas być zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
10. Spowalniają proces starzenia się mózgu
Polifenole siedzące w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwagi i wdrażania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środku, co jest bardzo istotne w użyciu odpowiedniej sprawności intelektualnej.
NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ POMOC I OSTROŻNOŚĆ:
Truskawki mogą powodować nawozy, pestycydy
Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia potrafi żyć złe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) nagromadzone w truskawkach mogą dodawać się do tworzenia reakcji alergicznych i sprawiać bóle głowy. Istotne jest, by przykuwać uwagę na pochodzenie owoców, poprawia się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.
Truskawki mogą wywoływać uczulenia.
Niektórzy mogą mieć alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie przekazuje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na dużą ich zawartość w rezultatach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna osób i kończyn. Drobne pestki produktów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie wyróżnia się ich spożywania kobietom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).
Truskawki są łatwo tanie a znacznie rozpowszechnione w bliskim świata, sezon zakłada się pod koniec maja i utrzymuje przez cały czerwiec. Można się nimi zajadać bez końca, albo zastosować w kuchni na liczne klucze do deserów, wypieków, koktajli, soków czy produktów do codziennej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.
zobacz również wolnoobrotowa